Nieuws

Zet jezelf op nummer één van je to-do lijst!

Vrije tijd is kostbaar. Dat weet iedereen. Maar in een drukke wereld waar alles om ons heen raast is het moeilijk om tijd voor jezelf te nemen. Vrije tijd wordt meestal ingevuld met de dingen die we nog moesten doen. Die nog op het to-do lijstje stonden. Zoals nieuwe gordijnen kopen, de tuin bijwerken en achterstallige was doen. Al een aantal jaar ben ik me hier bewust van maar er echt wat aan doen is me nooit echt gelukt. Want ja, andere dingen waren belangrijker. Sinds kort is dat anders en ben ik de tijd voor mezelf hoger op het lijstje aan het zetten. Dat was een stuk moeilijker dan het leek. Wat betekent tijd voor mezelf eigenlijk? Wat vind ik prettig om te doen? Het voelde echt alsof ik mezelf op een andere manier helemaal opnieuw moest leren kennen. Ik geloof dat de eerste stap altijd zo klein mogelijk mag zijn. Dus zo ben ik begonnen.

Lijstjes maken

Wat me ontzettend heeft geholpen is dingen opschrijven. Dat begon met krabbeltjes hier en daar. Gedachtes die door mijn hoofd heen spookten begon ik op te schrijven zodat ik me minder druk hoefde te maken. Daardoor ontstond er ruimte voor andere dingen. Ik begon met het maken van lijstjes. Dingen die ik altijd al wilde doen, hoe klein ook, schreef ik op. Een lekker recept maken en daar de tijd voor nemen bijvoorbeeld, maar ook het huis opnieuw inrichten en leren hoe Indesign werkt. Het waren dingen waarvan ik eigenlijk altijd dacht: dat komt nog wel.

Gewoon beginnen

Doordat ik die lijstjes concreet had gemaakt, kreeg ik ook meer enthousiasme om aan de slag te gaan. Het waren geen vage en abstracte ideeën meer. Ik gaf mezelf de ruimte om het me voor te stellen en er tijd voor te maken. Bij het uitslapen speelde vooral het mentale aspect een belangrijke rol. Ik voelde dat ik het mezelf ook moest gunnen. Dit was een stuk lastiger dan leren hoe Indesign werkt. De eerste stap is het programma installeren en een printer met een goede inktcartridge regelen. Daardoor kon ik het eindresultaat uitprinten en had ik echt iets om trots op te zijn. Hierdoor werd het mentale gedeelte van tijd voor mezelf ook makkelijker. Als ik hier tijd voor vrij maakte, dan kon ik dat ook om een hele ochtend lekker in bed te blijven liggen. Het kwam immers op hetzelfde neer. Ik leerde dat deze kleine geluksmomentjes en inzichten me enorm veel energie konden geven. Het deed me inzien dat het voor lang niet iedereen vanzelfsprekend is. Zelfs ik heb nog een hoop te leren maar de eerste stappen zijn het belangrijkst.

Geef een antwoord