Nieuws

Verschillende klachten na een hondenbeet

Een hondenbeet kan ongelooflijk veel pijn doen. Bovendien kan het voor fysieke en psychische klachten zorgen. Als je een beetje pech hebt houd je er nare wonden en littekens aan over. Naast verminking kan je wond ook infecteren of ontsteken. Daarom is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. In dit blog lees je meer over de verschillende klachten die je kunt krijgen van een bijtwond.

Spier- en zenuwletsel

Als een hond heeft doorgebeten is er een mogelijkheid dat de wond diep is. Als dit het geval is, heb je waarschijnlijk spier- en zenuwletsel opgelopen. Ga bij een diepe wond daarom altijd direct naar de spoedeisende hulp. Het is ook verstandig om letselschade advocaat Rotterdam in te schakelen als je wordt gebeten door een hond. Een letselschadeadvocaat kan ervoor zorgen dat de opgelopen letselschade volledig wordt vergoed. Hierbij wordt de bezitter van de hond aansprakelijk gesteld. Zorg er dus voor dat je de contactgegevens van de eigenaar van de hond en eventuele getuigen noteert.

Ontstekingen

De kans op een ontsteking bij een hondenbeet is groot. Dat komt omdat het omgevende weefsel vaak ook is beschadigd. Daarnaast kunnen er bloeduitstortingen ontstaan en zijn de wondranden onregelmatig. Hierdoor is de kans op bacteriegroei groter. In de bek van de hond leven namelijk veel ziekteverwekkende bacteriën die onder zuurstofarme omgevingen groeien. Diepe wonden zijn zuurstofarme omgevingen en daarom is het belangrijk dat je de wond goed ontsmet en altijd een huisarts raadpleegt.

Psychische klachten

In veel gevallen zijn jonge kinderen het slachtoffer van een hondenbeet. Dat komt omdat kinderen in veel situaties niet kunnen aanvoelen hoe ze met een hond moeten omgaan. Zeker als ze zelf nog nooit een huisdier hebben gehad. Als een kind (of volwassen persoon) is gebeten door een hond kan dit voor angst of psychische klachten zorgen. Gebeten worden door een hond kan namelijk een traumatische ervaring zijn. Met name als het voor ernstige wonden heeft gezorgd.

Bloedvergiftiging en tetanusinfectie

Een hond heeft de bacterie Capnocytophaga canimorsus in zijn bek, waardoor hij dit kan overdragen aan een mens als hij heeft gebeten. Dit kan ernstige klachten veroorzaken. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van bloedvergiftiging, falen van organen en mildere klachten zoals spierpijn, diarree en braken. Gelukkig komt dit weinig voor. Een ander mogelijk gevolg van een hondenbeet is een tetanusinfectie. Dat is een infectie die wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetrani. Ook deze infectie komt gelukkig heel weinig voor omdat mensen tegenwoordig zijn ingeënt tegen deze bacterie.  

Geef een antwoord