Nieuws

Opleiding cliëntvertrouwenspersoon en de voordelen ervan

Binnen organisaties zijn veel mensen werkzaam en daardoor krijg je te maken met veel verschillende processen. Het komt wel eens voor dat mensen te maken krijgen met situaties die ze liever hadden vermeden. Denk hierbij aan ongewenste omgangsvormen of schendingen van integriteit. Binnen organisaties is het daarom belangrijk dat je met problemen of dingen waar je tegenaanloop terecht kunt bij een vertrouwenspersoon. Hiervoor volgen mensen speciaal een opleiding cliëntvertrouwenspersoon waardoor ze in staat zijn om situaties op de juiste manier in te schatten. Wil je meer weten over de opleiding cliëntvertrouwenspersoon? Lees snel verder en ontdek de taken en verantwoordelijkheden waar je mee te maken krijgt bij deze functie! 

De opleiding cliëntvertrouwenspersoon biedt grote meerwaarde voor organisaties

Of je nu pas net begonnen bent met werken of dat je al jaren actief bent op de arbeidsmarkt, je zult ongetwijfeld te maken krijgen met lastige situaties. Bedrijven spelen hierop in door een vertrouwenspersoon aan te stellen. Voor grotere organisaties is door de wet bepaald dat er zo iemand aanwezig dient te zijn. Een opleiding cliëntvertrouwenspersoon biedt vertrouwenspersonen houvast voor het uitvoeren van hun functie. Zo krijg je door het volgen van deze opleiding inzicht in de taken, verantwoordelijkheden en positie van de vertrouwenspersoon. Hierdoor weet je precies wat deze signalerende, adviserende en informerende rol inhoudt. Door het oefenen met praktijkvoorbeelden en veel voorkomende situaties zorgt de opleiding cliëntvertrouwenspersoon er onder andere voor dat je op de hoogte bent van alle laatste trends en ontwikkelingen.

Wat leer je precies bij de opleiding cliëntvertrouwenspersoon?

Zelf heb ik deze opleiding ook mogen volgen. Hierdoor weet ik precies wat de taken en bevoegdheden die horen bij deze functie zijn en wat de impact hiervan is. Daarnaast ben ik nu in staat om een melder op te vangen, te begeleiden en verder op weg te helpen. Ook ben ik bekend met de volledige regelgeving omtrent juridische aspecten en regels vastgelegd in de Arbowet. Ik kan een melder hierdoor op de juiste manier informeren en daarbij heb ik geleerd om te reflecteren op mijn eigen handelen. Daardoor ben ik niet alleen in mijn nieuwe rol gegroeid, ook ben ik als persoon ontzettend gegroeid. Ik zou iedereen met de ambitie om vertrouwenspersoon te worden daarom aanraden om je goed over dit onderwerp en de opleiding cliëntvertrouwenspersoon in te lezen. Ik denk dat je een hele mooie bijdrage aan organisaties kunt leveren en dat vind ik ontzettend belangrijk. Ga in overleg met jouw werkgever en ontdek of deze functie ook bij jou past! 

Geef een reactie