Nieuws

Een mooi alternatief voor private lease

Steeds meer en meer wordt er gekozen voor private lease. Dit komt voornamelijk omdat je enerzijds geen groot bedrag in een keer op tafel hoeft te leggen voor een spik splinter nieuwe auto, anderzijds natuurlijk ook voor onverwachte grote kosten bij het onderhouden van de auto. Zoals al veel mensen weten heeft een auto met een kilometerstand boven de 100.000 meer kans op grote onderhoudsbeurten, met een nieuwe auto voorkom je dit. Wat veel mensen misschien juist niet weten is dat het private leasen van een auto een flink aantal problemen kan geven voor het afsluiten van een hypotheek in de toekomst. Shortlease kan dus een goede uitkomst zijn als alternatief.

 

Wat is precies de invloed van private lease op het verkrijgen van een hypotheek?

Voor het aangaan van een leasecontract is het handig om goed onderzoek te doen naar de effecten hiervan voor de toekomst. Veel hypotheekadviseurs en de vereniging van eigen huis (ook wel VEH) waarschuwen mensen voor de problemen die dit kan geven in de toekomst. Voor mensen die gekozen hebben voor de reguliere private lease opties kan het best zo zijn dat vanaf volgend jaar de maximale hypotheek uit het niets €140.000,- euro lager uitvalt dan je zou verwachten. Zo heb je namelijk maandelijks een stuk meer vaste lasten bij het private leasen van een nieuwe auto. Hier wordt op zijn beurt rekening mee gehouden als je een hypotheek aanvraagt en de hoogte hiervan. 

 

Momenteel worden gelukkig in de BKR-registraties de private lease contracten opgesplitst in 2 delen. Het eerste deel wordt beshouwd als het service deel van ongeveer 35%, dit deel geldt voornamelijk voor onder andere de wegenbelasting, onderhoud en de verzekering voor de auto. Het andere gedeelte, dus die 65%, verlaagt de maximale hoogte van de te verkrijgen hypotheek op dit moment. Zo worden de maximale maandlasten verlaagd met 2% van die 65% van het totale private leasecontract. Shortlease prive is een handigheidje voor het voorkomen van die verlaging van de hypotheek. 

 

De nieuwe regels voor het jaar 2022

De regels met betrekking tot de hoogte van de te verkrijgen hypotheek gaan veranderen. Vanaf 1 april 2022 zal dit gaan gebeuren. Zo wordt er geen 65% in een BKR registratie rekening gehouden voor de hypotheek met betrekking op het private leasen, maar met maar liefst 100%. Dit zal betekenen dat het maximale te verkrijgen bedrag nog lager zal uitvallen dan eerst.

Geef een antwoord