Nieuws

Een leuke baan zonder diploma. Kan dat?

Tegenwoordig vliegen de cursussen, diploma's en certificaten je om de oren. Ook online wordt er veel aangeboden en behaald. Het lijkt soms wel alsof iedereen van alles heeft gedaan en dat met een papiertje kan laten zien. Maar wat als jij niks kan laten zien én toch een leuke baan wil?

Putjesschepper

Je wil niet meteen in allerlei stereotypes vervallen, maar denk je aan mensen zonder diploma dan zie je vaak toch een baan voor je waar je niet blij van wordt. En misschien word jij er wel blij van, ook goed natuurlijk. Maar wat zijn de opties voor degene die om wat voor reden dan ook geen diploma op zak hebben en toch een beetje meer willen in deze wereld? Wil je werken zonder diploma dan moet je misschien net wat creatiever zijn. 

Ervaring en karakter

Goed nieuws. Werken zonder diploma kan gewoon! Een diploma of werkervaring zijn namelijk lang niet altijd nodig. Er zijn genoeg banen te vinden waar je zonder diploma of opleiding aan de slag kan. Enthousiasme en leergierigheid zijn net zo belangrijk. Evenals doorzettingsvermogen, wereldwijs zijn en oog voor detail. In veel sectoren is er ook een tekort aan arbeidskrachten. Het aantal vacatures stijgt en het lijkt of de banen voor het oprapen liggen. Heb je geen diploma’s of ervaring dan lijkt het dus soms wel of je constant buiten de boot valt. Toch zijn er ook banen waar je helemaal geen diploma voor nodig hebt en die ook nog eens een uitstekend salaris met zich meebrengen.

Denk bijvoorbeeld aan een evenementenplanner. Festivals zijn nog nooit zo populair geweest. Van hardrockfestivals tot foodfestivals, je kunt het zo gek niet bedenken. Ieder weekend kun je wel ergens naartoe. Deze festivals moeten natuurlijk ook bedacht en georganiseerd worden. Bedenk jij een geniaal festival of ben je goed in het organiseren van zo’n groot evenement, dan is de functie van evenementenplanner misschien wel wat voor jou. Of misschien wel een software programmeur. Bedrijven zijn altijd op zoek naar goede software programmeurs. Heb je veel ervaring en kennis op dit gebied, dan maakt het eigenlijk niet heel veel meer uit wat voor diploma je hebt.

Geen grenzen

Zo zie je, dat zijn slechts enkele voorbeelden van banen waar je geen diploma voor nodig hebt. En zo zijn er nog veel meer. Vaak kan je tijdens een baan nog een opleiding krijgen, dat zijn helemaal twee vliegen in één klap. Als jij ergens goed in bent en er voor gaat, dan zijn er geen grenzen en kan je doen wat je wilt. Ook zonder diploma. 

Geef een antwoord